Drukuj
Odsłony: 1225

W połowie października 2017 roku w naszej szkole odbył się Dzień Zdrowego Odżywania. Było to święto zdrowych przekąsek, sałatek i kanapek.

Celem akcji było propagowanie zdrowego odżywiania ze szczególnym uwzględnieniem spożywania owoców i warzyw. Uczniowie z klas 1-3 dowiedzieli się jakie są zasady tworzenia całodziennego jadłospisu, potrafią także rozróżnić produkty jadalne i niejadalne, a także szkodliwe dla zdrowia. Zapoznały się z piramidą żywienia co z pewnością zaowocuje spożywaniem przez dzieci różnych produktów z 4 grup. Nauczyciele zwrócili też uwagę, by wybierały chude mięso, drób, ryby, groch, fasolę, chude mleko o małej zawartości tłuszczu, zielone i pomarańczowe warzywa i owoce, a także ciemne pieczywo.

Akcja ta z pewnością przyczyni się do poszerzenia świadomości dzieci na temat zdrowego odżywiania.

Tekst: Ewa Mokrzycka
Zdjęcia: Joanna Głuchowska